Nieuws

Nieuwe dirigent: Maarten-Jan Dongelmans

Maarten-Jan Dongelmans (1957) begon als zevenjarige met pianospelen en werd in 1966 organist in de Nijmeegse Christus Koningkerk. Hij studeerde tussen 1976 en 1982 Geschiedenis en Muziekwetenschap aan de Nijmeegse universiteit.
Sinds 1984 is Maarten-Jan Dongelmans professioneel actief als publicist en koordirigent. Vele boeken en talloze krantenberichten, interviews met Yo-Yo Ma, Andreas Scholl, Bernarda Fink, Ton Koopman, Antonello Manacorda, Carel Kraayenhof, Charlie Siem en andere grote artiesten, en recensies zijn inmiddels verschenen. Maarten-Jan Dongelmans die de leiding heeft over vier koren in Nederland en Duitsland, geeft sinds 1996 drukbezochte Oranjeconcerten in Ede. In 2016 kan dit concert voor de twintigste keer plaatsvinden. Eerder organiseerde hij dergelijke uitvoeringen op Koninginnedag in Nijmegen. Met de Koninklijke Gemengde Zangvereniging ‘Orpheus’ uit Druten, een in het Land van Maas en Waal heel bekend en geroemd koor dat sinds 1995 onder zijn leiding staat, gaf hij in 2005, 2008, 2010, 2011 en 2012 zeer gewaardeerde Oranjeconcerten in de Nijmeegse St.-Stevenskerk. Orpheus zong onder zijn leiding ook in de Notre Dame van Parijs en het Beethovenhuis in Bonn. Daarnaast voerden diverse concertreizen hem naar Wenen (1991, 1995, 2008 en 2012), Praag (1999), Parijs (2000), Rome (2007) en Londen (2010).
Met het Enka Mannenkoor Ede (EME) waarvan Maarten-Jan Dongelmans sinds 1994 dirigent is, gaf hij onder andere grote operaconcerten en maakte hij cd’s. Het jubileumconcert van het koor in 2015 ter gelegenheid van het negentig jaar bestaan was eveneens een hoogtepunt. Het concert vond plaats in de grote Expozaal in CineMec en Bariton Ernst Daniël Smid en Kinderkoor Pure Voice namen deel. Ook werkte hij met het koor mee aan een speelfilm over Ede toen en nu. Het indrukwekkende operaconcert van november 2012 met Marjorie Ginczinger, sopraan, en Willem de Vries, bariton, vormt een van de hoogtepunten in een lange rij optredens met EME.
In november 2006 ontving Maarten-Jan Dongelmans in verband met zijn 40-jarig jubileum als kerkmusicus de eremedaille in goud van de Nederlandse Gregoriusvereniging (NGV) én een eremedaille in brons van de Sängerbund Nordrhein-Westfalen. Zeventien jaar eerder al honoreerde de NGV zijn opmerkelijke inzet voor de kerkmuziek met de zelden uitgereikte Koning David plaquette. In 2015 werd Maarten-Jan Dongelmans ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn passie voor opera draagt hij ook uit door cursussen (o.a. colleges aan de HOVO Nijmegen) en als presentator van de live-opera’s per satelliet vanuit The Met in New York, zowel in Pathé Rembrandt Theater Arnhem als Cinemec Ede.

Op 29 augustus 2017 zijn nieuwe foto’s van het koor gemaakt bij het torentje “Blankenburg” in Beuningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.